Perbezaan Antara Biji Kopi Robusta Dan Arabica

Perbezaan Antara Biji Kopi Robusta Dan Arabica

Adpkah dia Kualiti Kacang Kopi? Anda mungkin telah lama meminum kopi dan masih merasa bingung dengan kacang-kacangan yang berbeza yang membentuk kopi, kerana itu cukup biasa di kalangan pengguna kopi. Apa yang anda perlukan adalah pendidikan kecil, dan anda akan memilih dan membincangkan biji kopi berkualiti terbaik dalam masa yang singkat! Berita terkini adalah sebagai pencinta kopi, anda perlu membeli 100% kacang Arabica kerana mereka adalah kacang yang lebih berkualiti, dan Robusta dilihat sebagai pengisi yang lebih murah.

Arabica dan Robusta adalah dua spesies tumbuhan kopi utama di luar sana, dan kedua-duanya mempunyai kualiti yang sangat berbeza yang membezakannya.

Kacang Robusta

Buah robusta berkembang dengan lebih baik dan lebih mudah menuai daripada biji Arabica, bermakna mereka memerlukan kurang penjagaan dan kurang sensitif terhadap iklim sehingga mereka akan sentiasa menjadi tuaian yang dijamin. Tumbuhan ini sebenarnya akan menghasilkan lebih banyak biji daripada Arabica, tetapi sisi bawahnya adalah bahawa minuman yang dihasilkan oleh kacang ini rasa pahit dan masam. Biji itu sendiri jauh lebih tinggi dalam kafein untuk kekasih kopi di luar sana, tetapi mereka tetap rendah dalam kaliber.

Seringkali roaster akan menggabungkan kacang Robusta dalam daging mereka sehingga ia mempunyai kandungan kafein yang lebih tinggi dan rasa yang lebih berani, tetapi anda akan mencari Robusta sebagai pengisi murah untuk mengurangkan kos dan produk kopi borong. Ia adalah satu kes rasa dan rasa yang dikorbankan untuk kos, sedih. Itulah yang anda akan dapati di kebanyakan kopi dalam tin yang terdapat di pasar raya kerana ia juga akan menyembunyikan apa-apa petunjuk keganasan dalam kopi yang mungkin telah duduk di rak untuk siapa tahu berapa lama.

Robusta adalah salah satu produk kopi paling terkenal di seluruh dunia dan ia juga dikenali sebagai Canephora. Ia digunakan secara umum oleh lebih daripada 40% pengeluar kopi. Menurut laporan yang popular, kebanyakan jenama menggunakan bentuk biji kopi ini kerana rasa. Jenis kacang ini biasanya ditemui di Congo. Robusta diketahui tumbuh agak sederhana dan kurang terdedah kepada variasi dan penyakit cuaca. Anda boleh dengan mudah menggabungkan mereka dengan kacang lain untuk mendapatkan rasa yang kuat. Salah satu manfaat utama lain ialah kacang-kacangan ini boleh didapati pada kadar diskaun.

Kacang Arabica

Kacang Arabica ditanam di ketinggian tinggi dan sangat halus dalam proses penuaian mereka. Kerana penjagaan berterusan dalam fasa pertumbuhan mereka, biji-biji ini menawarkan profil rasa yang lebih menakjubkan dan nota berani yang luar biasa di dalam minuman. Anda akan paling sering melihat kacang Arabica yang dilabel sebagai kopi gourmet, dan mereka mempunyai kira-kira separuh daripada kafein yang terdapat di dalam kacang Robusta. Biji Arabica tulen adalah yang paling jarang dan bernilai dalam pelbagai kopi dan boleh didapati di roast khusus yang lebih canggih.

Sekitar 60% pengeluar kopi di seluruh dunia menggunakan biji kopi Arabica. Mereka adalah kacang yang paling biasa ditemui di dunia dan mereka boleh didapati sebagai semak besar. Oleh sebab ia mudah terdedah kepada fros dan penyakit, kacang-kacangan yang berasal dari tumbuhan sangat mahal. Mereka diadun dengan kacang terkenal lain untuk rasa yang lebih kuat.

Jadi kini terpulang kepada anda untuk menentukan di mana rasa dan kualiti terbaik terletak pada pilihan kopi anda. Jika anda rasa biji Arabica tulen dan segar, kemungkinan anda akan berubah selamanya dengan mengetahui perbezaan kopi berkualiti rendah yang dijual secara komersial. Untuk semua peniaga kopi di luar sana, mengamalkan kelas dan gaya kacang Arab adalah bernilai baik.

Shares
|ShareTweet