Perbandingan Kafein Dalam Kopi Dengan Teh

Perbandingan Kafein Dalam Kopi Dengan Teh

Adakah Teh menpunyai lebih banyak kafein daripada kopi? Ramai orang bertanya-tanya soalan itu.

Jawapannya, ya dan tidak! Itu bergantung. Jika kita bercakap satu paun kopi tanah berbanding satu paun teh longgar dalam bentuk kering, jawapannya adalah ya maka teh mempunyai lebih banyak kandungan kafein daripada kopi. Bagaimanapun, membandingkan teh dan cawan kopi dengan cawan yang biasa dilakukan, kerana ini adalah apa yang kita makan, satu gelas kopi 8 oz mengandungi kira-kira 110 mg kafein berbanding 60 mg dalam satu cawan teh hitam. Bagi teh hijau, cawan 8 oz akan mengandungi kira-kira 30 mg dan teh putih di antara 5-10 mg setiap cawan. Jadi jika anda bimbang tentang kafein, pastikan pilihan teh yang lebih hijau lebih baik!

Dan teh dalam hubungan ini sebenarnya, dibuat dari tanaman Camellia sinensis. Mana-mana minuman panas lain yang tidak mengandungi daun dari tanaman Camellia sinensis bukan teh seperti itu, walaupun kita cenderung memanggil pelbagai teh minuman panas.

Jika anda sedang mencari minuman panas tanpa kafein, produk yang lebih baru dan kurang dikenali dari Afrika Selatan dipanggil rooibos, yang merupakan nama semak merah Afrika. Minuman yang dibuat dari semak ini mempunyai kira-kira jumlah antioksidan yang sama seperti secawan teh sebenar dari Camellia sinensis, tetapi tidak ada kafein sama sekali. Rasa dan tekstur minuman panas ini agak berbeza daripada teh sebenar dan mungkin memerlukan rasa yang diperoleh untuk menyukainya. Rooibos berperisa, dengan contoh. buah-buahan atau rempah-rempah, membantu mendapatkan campuran itu.

Teh herba umumnya tidak mempunyai kafein kecuali the yang sebenarnya. Camellia sinensis dianggap sebagai herba, tetapi tidak semua herba the. Campuran pudina dan spearmint tidak mempunyai kafein, oleh itu ia bukan faedah yang baik dari teh. Untuk mendapatkan faedah kedua-duanya, saya biasanya mengesyorkan agar anda minum teh hijau yang dibekalkan dengan pudina.

Chamomile tidak mempunyai kafein, tetapi beberapa faedah menenangkan dan merupakan salah satu minuman yang selamat untuk memberikan kedua-dua bayi serta juga orang tua.
Minuman lain yang menunjukkan penampilannya di pasaran Amerika ialah pasangan yerba. Minum ini diminum sebagai teh, dan telah menunjukkan beberapa manfaat kesihatan yang baik, tetapi malangnya juga mengenai jumlah kafein yang sama seperti kopi.

Kopi adalah perangsang kepada sistem saraf pusat. Minum kopi menghalang pembebasan opiasi otak semulajadi yang menjadikan anda berasa baik dan mengatasi sakit. Kopi boleh menbangkitkan anda untuk seketika, tetapi pastinya akan berundur juga. Ia boleh membuat anda mengidam lebih banyak daripada itu macam ubat, sekurang-kurangnya dalam keadaan yang kita gunakan hari ini. Pengambilan kopi berlebihan menyebabkan gegaran dan gemetar tangan disebabkan oleh kegelisahan. Kopi sangat merosakkan sistem saraf.

Kopi juga membunuh kelenjar adrenal. Hampir semua orang di Amerika telah mengeluarkan kelenjar adrenal! Kopi menghidupkan kelenjar ini, tetapi juga membawa mereka ke bawah.
Kopi mengandungi kafein stimulan. Ini kafein mati, tidak seperti kafein bioaktif yang terdapat dalam teh hijau, teh hitam, tikar yerba, guarana, dan kacang kola. Kafein adalah perangsang sistem saraf pusat yang diikuti oleh fasa tertekan yang menyebabkan keletihan, ketakutan, kerengsaan, keletihan, dan sering sakit kepala. Kafein menyekat saluran darah otak dan menyebabkan aliran darah menurun yang memotong bekalan oksigen ke otak, mengakibatkan kerosakan otak beransur-ansur. Ia juga meningkatkan degupan jantung anda 15 peratus dan membuat paru-paru anda berfungsi 13 kali lebih keras daripada biasa. Ia juga memainkan peranan dalam keletihan juga.

Minyak yang tidak menentu dalam kafein yang dipanggil caffeol adalah merengsa kepada lapisan perut dan menyebabkan pencernaan yang buruk.

Satu lagi bahan kimia dalam ubat cair ini ialah asid caffeo-tannic. Bahan kimia ini digunakan dalam kulit penyamakan. Ia adalah astringent yang menjengkelkan ke sel-sel yang melapisi perut dan usus dan juga memusnahkan pepsin dalam jus gastrik(perut yang diperlukan untuk mencerna protein.

Kafein tidak semestinya buruk. Ia mempunyai kesan yang baik ke atas badan dan boleh meningkatkan kewaspadaan dan merangsang metabolisme. Banyak penyelidikan telah dilakukan di kawasan kafein dan diyakini bahawa kafein dalam teh berfungsi dengan cara yang lebih sihat di dalam badan, lebih perlahan, dengan itu meningkatkan metabolisme pada jangka masa yang panjang, berbanding dengan kopi di mana kafein berfungsi dengan segera sebagai penggalak. Sesetengah ubat, bagaimanapun, mungkin dipengaruhi oleh kafein, oleh itu, nasihat doktor sentiasa disyorkan.

Dengan jumlah kafein yang agak rendah dan banyak antioksidan teh hijau adalah teman baik. Untuk mendapatkan manfaat teh dalam cara hidup yang sihat, disyorkan supaya anda minum empat cawan 8 gelas teh setiap hari untuk mengganti kopi.

Shares
|ShareTweet