Minyak Kacang Kopi Merangsangkan Pertumbuhan Rambut

Minyak Kacang Kopi Merangsangkan Pertumbuhan Rambut

Minyak biji kopi adalah salah satu minyak yang paling dicari untuk pelbagai produk kosmetik anti-penuaan kerana ia mengandungi enzim, vitamin dan kepekatan kafein yang sangat tinggi. Selain itu, minyak biji kopi mempunyai aroma yang sangat menyenangkan yang mengisi fikiran anda dengan perasaan santai. Selain mempunyai aroma yang menyegarkan, ia juga mempunyai beberapa manfaat kesihatan.

Antara yang lain, ia membantu meningkatkan peredaran darah. Oleh itu ia merangsang folikel rambut untuk mempercepat pertumbuhan rambut. Minyak kacang kopi boleh digunakan dalam pelbagai cara seperti aplikasi langsung kepada kulit kepala, rawatan pra-syampu, aplikasi syampu dan pernafasan atau pernafasan. Kopi mengandungi lebih banyak kafein daripada teh. Jadi jika anda mempunyai masalah dengan banyak penumpahan maka minyak kopi harus menjadi pilihan pertama anda untuk menghentikannya di treknya.

1. Rawatan sebelum Syampu

Sapukan minyak ke atas rambut dan urut ke dalam kulit kepala anda selama kira-kira 10-20 minit sebelum anda mencuci rambut anda.

2. Mask Rambut Semalaman

Urut minyak ke kulit kepala anda dengan menggunakan hujung jari anda dan biarkan ia dalam sekelip mata untuk rambut yang lebih kuat.

3. Syampu Kopi

Hanya tambah sedikit titis minyak ke syampu ketika anda sedang mencuci rambut anda.

4. Serum rambut

Gunakan sedikit minyak kopi pada rambut dan gaya yang baru dicuci seperti biasa.

Jika anda mempunyai kulit yang merah dengan mudah anda mungkin mempunyai
kulit yang sensitif. Sebelum anda menggunakan sebarang produk kosmetik yang baru, anda harus terlebih dahulu melakukan ujian patch kulit. Ujian tampalan kulit mudah dilakukan di rumah.

Anda boleh melakukan ujian dalam empat langkah mudah:

1. Gunakan sebilangan kecil produk penjagaan kulit sama ada di dalam pergelangan tangan atau di dalam siku. Gosok ke dalam kulit dengan teliti. Pastikan kawasan ujian kecil, sekiranya terdapat reaksi negatif terhadap produk.

2. Biarkan produk duduk di atas kulit selama sekurang-kurangnya 24 jam. Ia disyorkan melakukan ujian kulit selepas mandi, kerana anda tidak mahu mencuci produk.

3. Sepanjang tempoh 24-jam periksa kawasan patch kulit untuk kemerahan, pembakaran, bengkak atau sebarang kesakitan pada kawasan patch kulit. Sekiranya anda mengalami simptom ini, berhati-hati dengan menggosok produk penjagaan kulit menggunakan air sejuk sahaja. Keringkan dengan lembut dengan tuala.

4. Selepas 24-jam, lihat bahagian tampalan ujian. Sekiranya tidak ada reaksi kulit, produk ini selamat untuk digunakan pada badan atau muka anda.
Tidak perlu menghabiskan rawatan rambut mahal di salon dan spa. Rawatan rambut menggunakan minyak Kopi Bean sangat mudah dan berkesan membantu ramai untuk mempunyai rambut yang kuat dan sihat.

Shares
|ShareTweet