Menu Kopi

Menu Kopi

Sejak kedatangan rantaian kopi yang besar di UK lebih sedekad lalu, populariti kopi telah melonjak dan tepi atau sudut jalan-jalan kami dipenuhi dengan kedai kopi dan kedai kopi bebas. Walaupun kelazimannya tidak dapat dinafikan, masih terdapat sejumlah besar orang yang masih tidak memahami menunya ketika memesan kopi. Itu adalah hakikat jelas mengapa ada kekeliruan merayap dengan jumlah minuman berasaskan espresso yang kini ditawarkan. Mudah-mudahan artikel ini akan membantu penjual kedai kopi yang secara serentak memilih latte, kerana tidak ada sebab lain daripada nama mereka yang paling biasa.

Ristretto

Maksud ristretto adalah pukulan pendek kopi espresso yang sangat pekat. Sangat kuat, ristretto adalah 0.5 – 0.75 fl oz, ia adalah bentuk paling tulen kopi espresso, menawarkan rasa yang intensif dan badan yang kaya.

Espresso

Espresso adalah asas semua minuman kopi istimewa. Dibancuh dengan memaksa air yang sangat panas melalui biji kopi yang baru, kaedah yang dikenali sebagai pengekstrakan. Espresso adalah pukulan kopi yang kecil tetapi kuat, dibungkus dengan rasa dan aroma yang sengit, pukulan espresso yang sempurna dinobatkan dengan lapisan karamel berwarna krim yang kaya. Espresso mengemas pukulan kerana itu menyukai rasa kopi adalah penting.

Doppio Espresso

Doppio adalah perkataan Itali untuk dua-kali hebat; ini hanyalah espresso berganda.

Espresso Macchiato

Pukulan espresso di atas dengan susu buih. Macchiato bermaksud bertanda atau bernoda dalam bahasa Itali oleh itu minuman ini adalah espresso yang berwarna dengan susu. Buah susu melawan keamatan espresso.

Espresso Con Panna

Pukulan espresso dihiasi dengan krim cambuk. Krim ini menambah sentuhan manis kepada pukulan kaya espresso.

Americano

Dalam istilah orang awam, seorang Americano hanya suka minum kopi hitam. Espresso ditanam dengan air panas untuk mencipta kopi hitam panjang.

Mata merah

Ini adalah minuman untuk kekasih kopi sejati. Satu pukulan espresso yang dihiasi dengan Americano, ia betul-betul seperti yang dikatakan dalam tajuk, memberikan kesan kafein utama. Sempurna pada pagi-pagi bila anda memerlukan sedikit bantuan permulaan hari ini.

Putih rata

Meningkatkan populariti di UK, putih rata adalah minuman berasaskan espresso khusus yang dikurangkan. Pukulan espresso dihiasi dengan susu kukus panas, tiada buasir, tiada buih, dan tiada kekecohan, hanya kopi putih tua biasa dan mudah.

Kopi Latte
Minuman susu yang panjang dengan sedikit espresso, latte caffe mengandungi 1/3 espresso hingga 2/3 susu kukus dan biasanya dihiasi dengan lapisan nipis susu. Minuman yang sangat boleh didekati, pengenalan sempurna kepada dunia espresso untuk peminum bukan kopi.

Café au Lait

Ini versi Perancis latte, biasanya setengah dan separuh, 50% kopi hingga 50% susu tanpa busa. Lazimnya dihidangkan dalam cawan gaya mangkuk besar, café au lait biasanya tidak mempunyai espresso; ia dibuat dengan kopi titisan dan oleh itu sering dirujuk sebagai latte lelaki miskin.

Cappuccino

Tidak dapat dinafikan klasik dunia espresso, cappuccino yang sempurna harus 1/3 espresso 1/3 susu kukus dan 1/3 buih susu. Sempurna seimbang dan dibulatkan dengan baik, espresso disapu oleh susu kukus panas dan busa susu licin dan manis manis.

Mochaccino

Dilihat sebagai minuman tahap kemasukan ke dalam dunia espresso, Mochaccino terdiri daripada espresso, coklat panas, susu kukus dan busa susu. Minuman pengenalan yang hebat untuk peminum bukan kopi, manisnya coklat dan sejumlah besar susu kukus melembutkan pukulan espresso.

Café Mocha

Sama seperti Mochaccino, tetapi coklat panas digantikan dengan sirap coklat. Minuman ini sesuai untuk peminum non-kopi manis yang bercabang ke dalam espresso. Kafe mocha biasanya mengandungi sedikit espresso dengan sirap coklat, susu kukus panas dan busa susu untuk mencipta minuman manis yang panjang.

Frappe

Frappe adalah kopi ais yang dicampur, biasanya berperisa dan biasanya dihidangkan di atas krim disebat. Menyediakan alternatif yang hebat untuk minuman kopi panas sepanjang musim panas dan hebat untuk menikmati di mana sahaja.

Minuman kurus

Banyak kedai kopi menawarkan variasi minuman susu yang kurang lemak. Ini hanya bermakna bahawa susu keseluruhan atau separuh skim biasa digunakan untuk membuat minuman digantikan dengan skim, oleh itu mengurangkan kandungan kalori dan lemak. Jika anda lebih suka minuman yang lebih rendah lemak, letakkan perkataan kurus di hadapan pilihan minuman anda semasa memesan, latte kurus, cappuccino kurus, macchiato latte kurus contohnya.

Ganda Shot

Ini adalah penglihatan yang kerap di menu rumah kopi dan merujuk kepada pukulan tambahan espresso dengan sebarang minuman. Anda mungkin suka latte anda lebih kuat sedikit, pukulan tambahan memberikan kesempatan untuk menambah lebih banyak espresso dan mencapai kekuatan kopi yang anda inginkan.

Perisa Kopi
Terdapat begitu banyak jenis kopi berperisa sekarang dan ini adalah cara harfiah menambah dimensi rasa lain untuk cappuccino biasa atau latte anda. Rasa popular termasuk hazelnut, roti halia, karamel, coklat, vanila, pudina dan krim Ireland. Banyak tempat yang menawarkan kopi berperisa bermusim supaya anda dapat melihat labu di sekitar Halloween, cappuccino epal permen di sekitar malam api unggun dan gingerbread latte, cappuccino kayu manis dan krim Ireland sekitar waktu Krismas.

Shares
|ShareTweet