Kopi Adalah Racun Untuk Anjing

Kopi Adalah Racun Untuk Anjin

Tiada siapa yang akan memikirkan bahawa kopi adalah racun untuk anjing. Terdapat makanan tertentu seperti bawang putih, bawang, coklat, xylitol, alpukat, alkohol, anggur, kismis, kacang macademia, tulang dan lemak yang sudah dimasak, peaches, plum, gula, garam, doh yis yang terutamanya tetapi cafein juga dalam senarai? Oleh itu, blog ini adalah penting untuk kekasih anjing. Ia memberitahu anda betapa pentingnya untuk memerhatikan kesihatan anjing anda, terutama apabila mereka berpotensi untuk masuk ke dalam banyak perkara.

Secara keseluruhannya, bukanlah idea yang baik untuk memberi sekerap makanan dari meja anda kerana itu boleh menjejaskan sistem pencernaan secara langsung. Sekali sekala memberi anjing anda sekerap makanan dari meja tidak akan menjejaskan kesihatan tetapi mesti pastikan makanan tersebut bukan racunnya.

Cuba tawarkan makanan anjing anda yang mudah dicerna, seperti protein tanpa lemak, keju, hamburger, atau beras. Anjing juga boleh makan buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi mereka perlu menjauhi makanan pedas atau lemak. Makanan tersebut boleh mengganggu perut mereka dan menyebabkan masalah pencernaan. Anjing benar-benar tidak boleh mempunyai bawang, teh, coklat, anggur, kismis, atau kopi. Makanan ini boleh menyebabkan cirit-birit atau muntah apabila mereka menelan sebarang item ini, dan mereka juga boleh menyebabkan masalah nutrisi.

Sebab mengapa anjing tidak boleh minum kopi kerana kafein tidak baik untuk mereka dengan cara apapun. Ini adalah sesuatu yang sistem mereka tidak dirancang untuk dikendalikan, walaupun sesetengah orang mungkin merasa seperti itu sesuai untuk memberikan kopi anjing mereka. Menurut beberapa doktor haiwan, seekor anjing perlu minum sehingga 8oz kopi sebelum ia menjadi toksik, tetapi itu bukan sesuatu yang anda ingin berisiko. Beberapa titisan kopi tidak akan membahayakan anjing anda, tetapi kopi tidak boleh diberikan kepada mereka berlebihan setiap hari. Kopi tanpa kafein mengejutkan lebih banyak toksik kepada anjing daripada pelbagai kafein. Kafein adalah perangsang, dan dalam kes yang jarang berlaku, ia boleh menjejaskan sistem saraf pusat dan menyebabkan kejang dan hiperaktif pada anjing.

Atas sebab ini, lebih baik bagi anjing anda untuk mengelakkan sebarang produk kopi, termasuk biji kopi, kopi, dan kopi itu sendiri. Mana-mana perkara ini boleh menyebabkan ketoksikan kafein, adalah sama dengan ketoksikan coklat yang juga boleh menjejaskan anjing.

Berhati-hati dengan meninggalkan produk yang mempunyai kedua-dua ramuan ini, termasuk kacang kopi coklat yang dilindungi, ia juga akan menyebabkan ketoksikan yang serius kerana anjing sensitif terhadap coklat dan kopi. Kafein boleh menjadi sangat berbahaya kepada anjing sebagai coklat, itulah sebabnya kopi perlu dielakkan untuk anjing dengan apa cara sekalipun.

Kopi mempunyai banyak antioksidan dan manfaat kesihatan apabila ia dimakan oleh manusia secara teratur, tetapi anjing mempunyai sistem penghadaman yang sangat berbeza dari kita sendiri, jadi kopi boleh berpotensi mengganggu sistem mereka dan menyebabkan beberapa masalah yang serius. Sekiranya anda ingin menjaga anjing anda dengan baik, maka pastikan mereka menjalani diet yang penuh dengan makanan yang sihat tanpa bahan-bahan yang berpotensi menjadi toksik kepada sistem mereka. Kedua-dua coklat dan kopi mempunyai kafein di dalamnya, itulah sebabnya makanan beracun kepada anjing.

Beri anjing anda diet yang sihat dan menjaga makanan yang akan menjadi baik untuk mereka dan mudah dicerna supaya mereka tidak akan mendapat perut yang mengganggu dari makan jenis makanan atau mempunyai tindak balas yang lebih teruk lagi.

Shares
|ShareTweet