Kenapa Kopi Kona Adalah Yang Terbaik

Kenapa Kopi Kona Adalah Yang Terbaik

Pengikut kopi, di seluruh dunia, boleh bersetuju bahawa jenis biji kopi yang anda gunakan untuk membuat minuman adalah faktor penentu kualiti kopi yang dibancuh. Sama ada anda sihat kopi atau tidak, penting untuk mendidik diri anda tentang apa yang ada di pasar hari ini.

Lokasi dan campuran eksotik disiarkan dengan baik kerana kualiti masing-masing mempunyai kacang dan minyak. Tempat-tempat seperti Hawaii, Sumatra, Tanzania dan Kenya sering dilihat di dalam pembungkusan, yang menawarkan rasa halus yang kaya. Tetapi tidak ada yang boleh mengatakan bahawa Kona Coffee dilabelkan sebagai salah satu jenis biji kopi terbaik di dunia.

Apa yang membuatkan kacang kopi ini istimewa? Kopi Kona dituai di pergunungan Hawaii yang berangin. Kebanyakan dari gunung Hualalai dan Mauna Loa, kacang-kacangan ini dipuji sebagai pusingan dunia kopi terbaik. Ini adalah satu-satunya tempat Kona Coffee ditanam. Mereka dituai dan diproses menjadi karung bundle 100-pound dan diterbangkan ke tempat-tempat di seluruh dunia.

Biji hijau berkilat ini tidak ditinggalkan. Ini membolehkan kacang untuk mengekalkan rasa dan aroma untuk tempoh penghantaran. Sering kali, kacang Kona Kopi diadun dengan kacang-kacangan lain yang lebih rendah untuk meningkatkan rasa keseluruhannya. Gabungan ini dikenali sebagai Kona Blend. Masih lazat dalam rasa dan tekstur, campuran Kona kopi ini hanya sekitar 10% Kona kacang tulen. Walaupun sesetengah pemula kopi mungkin menangis dengan sia-sia, kebanyakan orang tidak keberatan rasa campuran ini. Malah, kebanyakan orang nampaknya tidak peduli tetapi hanya menikmati kopi sebaliknya. Hanya mereka yang sanggup membayar premium untuk 100% cawan kopi Kona boleh menikmatinya dalam semua kemuliaannya. Ia akan membelanjakan banyak wang.

Rahsia Kopi Kona

Tetapi secara jujur, bagaimanakah kacang Kopi Kona menetapkan sendiri selain dari kopi yang lain di pasaran? Betulkah ada kacang saingan lain? Terutamanya disebabkan oleh iklim tropika dan tanah gunung berapi yang kaya boleh Kona Bean mempunyai kekayaan yang berbeza, tidak dapat ditandingi oleh mana-mana kacang lain?
Badan Kopi Kona penuh dengan rasa dan memiliki isyarat halus untuk menang dan rempah-rempah. Di antara semua jenis Kona Coffee Bean, Peaberry adalah jenis yang paling dikehendaki. Walau bagaimanapun, pelbagai Peabody tidak berasal dari Hawaii.

Pendeta Samuel Ruggles membawanya kembali ke sana pada awal tahun 1800, semasa misionarisnya bekerja di kawasan itu. Menjelang masa berlalu, pengeluaran kopi adalah cara pendapatan rakyat. Walaupun kenaikan dan kejatuhan kopi selama bertahun-tahun, Kona masih berada di peringkat dan didambakan oleh pencinta kopi di seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, penggemar kopi juga tahu bahawa panggang adalah sama pentingnya dalam peranan kualiti kopi. Ia berjalan seiring dengan usaha untuk menikmati kopi Kona yang sempurna. Pemanggang dianggap sebagai bentuk seni. Ia boleh mengubah kacang menjadi perwujudan keseronokan tulen untuk penyamar. Berkembang kacang kopi yang sempurna memerlukan penjagaan dan kepakaran yang sama seperti roaster. Keadaan cuaca dan tanah meletakkan asas untuknya. Inilah sebab mengapa Kona Bean dilihat tidak dapat ditandingi kerana iklim yang ideal dan tanah yang subur itu ditanam.

Sekarang anda boleh faham mengapa Kona begitu dipuji oleh pencinta kopi di seluruh dunia. Jika anda tidak menganggap menikmati secawan Kopi Kona, mengapa tidak bermula hari ini? Terdapat banyak campuran lazat yang terdapat di kedai kopi tempatan dan kedai runcit anda. Anda tidak akan menyesalinya.

Shares
|ShareTweet