Kebaikan Minuman Espresso Daripada Kopi Biasa

Kebaikan Minuman Espresso Daripada Kopi Biasa

Mungkin ada beratus-ratus juta orang di seluruh dunia yang bangun untuk hidangan kopi atau espresso yang baru dibancuh. Jika anda adalah salah seorang daripada orang-orang ini maka anda mungkin akan gembira untuk mengetahui bahawa espresso sebenarnya sangat baik untuk kesihatan anda.

Mungkin jenis kopi yang paling popular, espresso adalah salah satu yang menjadikan kafe terkenal. Konsistensi yang tebal, aroma yang menarik, dan pengalaman merasa seperti kopi yang indah boleh menjadi milik anda dengan hanya satu pukulan espresso. Di setiap kafe, selalu ada barista menunggu untuk memberikan pukulan espresso yang betul. Jadi mengapa kopi ini menjadi sangat popular?

Jika anda melihat sejarah, espresso berasal dari Itali. Ia adalah melalui usaha Luigi Bezzera bahawa setiap kekasih kopi hari ini dapat menikmati pukulan espresso. Ia adalah pada tahun 1901 bahawa Bezzera membuat sistem tekanan stim pertama yang digunakan dalam mewujudkan espressos. Bezzera memfailkan paten untuk mesinnya, menjadikannya mesin espresso pertama yang diketahui oleh dunia.

Selepas mesin Bezzera diedarkan, inovasi dibuat di atasnya, yang kini dinikmati oleh semua orang. Sesungguhnya, espresso telah menjadi fenomena dunia. Ia mempengaruhi hampir setiap kedai kopi yang boleh anda dapati di negara-negara yang berlainan di seluruh dunia.

Espresso juga telah diiktiraf sebagai jantung setiap cawan kopi. Ia telah menjadi asas campuran kopi yang paling seperti latte, mochas, cappuccino dan macchiato. Apabila anda dapat membuat espresso yang betul, pasti, anda juga akan membuat campuran lain sempurna dalam rasa. Sekarang tidak hairanlah mengapa espresso dianggap sebagai jantung cawan kopi.

Salah satu faktor utama yang menyumbang kepada rasa yang unik dan kaya espresso adalah mesin dari mana ia dibuat. Tekanan tinggi yang digunakan dalam proses pembuatan bir mencampur semua rasa bersama-sama, menjadikan setiap cawan espresso benar-benar tertumpu. Ini juga menjelaskan kandungan kafein yang kuat setiap cawan.

Dikatakan bahawa jika anda membandingkan kandungan kafein dengan pukulan 30 ml espresso berbanding kopi cawan biasa 180ml, anda akan terkejut betapa sangat pekat espresso. Cawan espresso 60ml mengandungi jumlah kafein yang sama dengan cawan kopi tetap 180ml. Oleh itu, jika anda mempunyai sebarang penyakit seperti tekanan darah tinggi, pastikan anda mengambil espresso secara sederhana.

Fakta yang luar biasa tentang espresso ialah kandungan air kurang, yang menerangkan konsistensi tebal, serta aroma yang kuat dan rasa pahit. Kini anda boleh melihat mengapa espresso dihidangkan dalam tembakan 30ml.

Kopi sebenarnya mempunyai beberapa faedah yang sama dan secara semulajadi, tetapi kita akan mendapat mengapa sesetengah peminum kopi tidak menuai manfaat penuh minuman kopi yang mereka suka.

Manfaat Minum Espresso

Para saintis dan penyelidik telah melakukan kajian untuk menunjukkan betapa bermanfaat cangkir espresso atau kopi pada waktu pagi. Dari pencegahan penyakit Parkinson untuk mengurangkan peluang anda mendapat kencing manis dan kanser kolon, terdapat banyak faedah dari minuman berkafein pada waktu pagi.

Tambahan pula, espresso dan peminum kopi dapat menikmati persembahan mental keseluruhan yang lebih baik serta sistem imun yang lebih baik. Tetapi anda mungkin tertanya-tanya di mana semua manfaat ini berasal. Lagipun, anda mungkin pernah mendengar kopi yang banyak memakan setiap hari sebenarnya boleh merosakkan hati anda.

Sumber Manfaat

Walau bagaimanapun, terdapat satu bahagian kopi yang paling sesuai untuk kesihatan anda seperti yang diterangkan di atas dan itulah rasa segar yang berasal dari biji kopi. Sebab bahawa rasa segar adalah penyebab kebanyakan manfaat kesihatan adalah kerana biji kopi yang baru dibancuh mengandungi antioksidan yang sangat kaya untuk kesihatan anda.

Salah satu sebab mengapa espresso lebih baik untuk anda daripada kopi biasa adalah hasil daripada stim yang ditolak melalui kacang kopi tanah. Ini berlaku dengan cepat bahawa kebanyakan rasa dan antioksidan adalah dalam satu cawan espresso.

Sebaliknya, peminum kopi biasa yang biasa boleh mendapatkan beberapa faedah dari antioksidan, walaupun cawan kopi paling bermanfaat untuk kesihatan anda yang pernah anda miliki adalah cawan pertama! Selepas cawan pertama kopi biasa diperas maka faedah kopi berkurang kerana terdapat antioksidan yang kurang dalam cawan kedua, ketiga, atau keempat!

Penyelidikan Telah Menunjukkan Manfaat

Walaupun ramai orang percaya bahawa espresso adalah baik untuk kesihatan anda, ramai penyelidik telah menunjukkan bahawa minum sekurang-kurangnya satu hidangan espresso sehari boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda.

Walau bagaimanapun, mempunyai espresso yang baik di satu tangan, tetapi membiasakannya dengan pelbagai jenis pemanis, krim, dan kayu manis adalah sesuatu yang hanya akan mengurangkan kesan faedah yang baik dari espresso.

Ini bukan untuk mengatakan bahawa anda tidak boleh mempunyai espresso yang manis dan mungkin mempunyai lebih daripada satu hidangan espresso setiap hari tidak akan menjadi begitu buruk selepas semua. Dengan cara ini seseorang akan dapat mempunyai semua manfaat yang baik dari espresso biasa bersama-sama dengan barangan yang baik dalam satu hidangan juga!

Shares
|ShareTweet