Kandungan Kafein Di Kopi Hijau

Apakah Dia Kopi Hijau?

Di banyak tempat di dunia, hari bermula dengan ‘satu kopi yang baik’ !! Teh dan Kopi adalah dua minuman yang paling banyak dimakan di dunia dan bagi banyak penduduk, permulaan yang baik untuk hari itu disediakan oleh cawan kopi panas yang mengukus atau cangkir kopi yang berbuih.

Istilah ‘Kopi Hijau’ tiba-tiba merebak ke dalam perbendaharaan kata makanan dunia dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun Kopi sebagai minuman telah dimakan oleh populasi selama beberapa abad, seolah-olah seseorang telah tiba-tiba menemui semula ‘Kopi Hijau’ kopi biasa.

Biji kopi hijau adalah nama yang digunakan untuk biji kopi yang tidak matang atau tidak berwarna yang berwarna hijau pucat dibandingkan dengan kacang matang yang mempunyai warna kecoklatan atau kemerah-merahan warna dengan kadang-kadang berwarna kuning. Biji kopi yang tidak matang ini biasanya diproses untuk penghapusan ‘mucilage’ dan pulpa luar; lapisan lilin permukaan luaran tetap utuh.

‘Mucilage’ adalah glycoprotein dan exopolysaccharide, bahan lemy, tebal yang dihasilkan oleh hampir semua tumbuh-tumbuhan dan beberapa mikroorganisma. Ia memainkan peranan penting dalam percambahan benih dengan menyimpan makanan dan air.

Biji kopi kering, mengandungi kedua-dua sebatian yang tidak menentu dan tidak menentu, biasanya berat antara 300 dan 330 mg setiap kacang.

Di tengah-tengah alaf baru, Kafein Hijau mula dipuji sebagai suplemen kesihatan dan nutrisi yang tertinggi. Kandungan asid cholorogenic kopi hijau telah menjadi fokus banyak percubaan klinikal; ia semakin digunakan dalam suplemen kesihatan berat badan dan program diet untuk sifat-sifat lipolitiknya.

Kandungan Kopi Hijau

Kopi Hijau mengandungi sebatian yang tidak menentu dan tidak menentu, alkaloid, asid amino, karbohidrat, lipid dan protein. Kafein adalah alkaloid yang paling biasa yang terdapat dalam kopi hijau dan panggang dan tidak terjejas oleh sebarang perubahan dalam pematangan biji kopi dari hijau ke coklat. Lain-lain seperti libertin, methylliberine, paraxanthine, theobromine, dan theophylline didapati dalam peratusan yang lebih rendah; kepekatan teofilin, alkaloid yang juga terdapat dalam teh hijau, telah banyak dikurangkan dalam proses memanggang biji kopi sementara yang lain tidak berubah.

Fakta mengenai kandungan Kopi Hijau membuat bacaan menarik

• Protein menyumbang kira-kira 12% daripada komposisi biji kopi hijau; majoriti ini merendahkan asid amino semasa proses pematangan. Degradasi disebabkan oleh asid organik seperti asid klorogenik. Enzim seperti katalase, oksidase dan polifenol membentuk protein lain yang sama pentingnya untuk proses pematangan kopi hijau

• Karbohidrat menyumbang hampir 50% berat kering kacang tetapi tidak memberi sumbangan besar kepada rasa

• Jumlah kandungan lipid boleh dari 11.7 g hingga 14 g setiap 100g kopi kering. Sebahagian daripada lipid yang lebih menonjol dalam kopi hijau adalah amida, asid arakid, terpenes, ester, asid linoleik, asid oleik, asid palmitik, asid stearik, trigliserida, dan asid lemak rantai panjang yang tidak tepu.

• Asid klorogenik yang terdapat dalam kafein hijau adalah sebahagian daripada kumpulan gabungan yang dipanggil asid fenolik, kumpulan antioksidan. Lebih daripada 70% komponen berharga ini hilang semasa memanggang; hanya sisa 30mg setiap gram yang tinggal di kacang panggang.

• Sebatian yang tidak menentu termasuk molekul mengandungi nitrogen yang menyebabkan bau yang tidak menyenangkan dan rasa dalam biji kopi hijau. Sebatian ini kadang-kadang juga menyebabkan mual dan muntah pada penyedutan bau. Walaupun biji kopi hijau mengekalkan lebih banyak antioksidan dan vitamin, mereka tidak boleh digunakan sendiri untuk penyediaan minuman; memanggang membolehkan molekul melepaskan aroma segar dan menyenangkan yang lebih kondusif untuk digunakan. Walau bagaimanapun, kebanyakan vitamin dan antioksidan hilang dalam proses pemanggangan.

Shares
|ShareTweet