Kacang Kopi Dan Kakao Sumber Kaya Fitonutrien

Kacang Kopi Dan Kakao Sumber Kaya Fitonutrien

Dalam blog hari ini, saya ingin menyerlahkan beberapa fakta penting dalam satu ingridient penting – Phytonutrients yang terdiri daripada Kopi dan Kakao Beans. Malah, itulah bagaimana Mocha dibuat dengan mencampurkan kopi dengan coklat.

Apa itu fitokimia?

Kebanyakan orang biasa dengan nutrien asas: karbohidrat, protein, lemak, vitamin, dan mineral. Kurang sering dibincangkan adalah fitokimia, yang diklasifikasikan sebagai “nutrien yang tidak penting” Terdapat beribu-ribu fitokimia yang kita sedar dan beribu-ribu lagi ditemui, masing-masing dengan sifat penyembuhan mereka sendiri.

Kedua-dua biji kopi dan kakao adalah sumber fitokimia yang kaya. Kafein dan theobromine, yang disediakan oleh kacang-kacangan ini, adalah alkaloid fotokimia dengan pelbagai manfaat kesihatan. Kafein dikenali secara meluas dan terdapat dalam kopi, beberapa teh, dan ubat-ubatan kaunter. Theobromine, yang tidak biasa dikenali sebagai kafein, didapati dalam coklat gelap dan biji kakao. Kafein alkaloid photochemical dan theobromine bermanfaat kepada tubuh manusia.

Faedah Kesihatan Kafein

Kafein merangsang sistem saraf pusat, yang meningkatkan peredaran dan peredaran darah dengan meluaskan saluran darah anda. Kafein juga berfungsi sebagai diuretik. Kafein meningkatkan peredaran tubuh sambil merangsang pengoksidaan asid lemak, menyumbang kepada pengurangan berat badan dan prestasi sukan yang lebih baik. Kafein sering digabungkan dengan aspirin untuk merawat sakit kepala. Ingat, kesederhanaan adalah kunci kepada pengambilan kafein yang sihat.

Fakta kafein

Tumbuhan yang mengandungi kafein telah digunakan oleh budaya yang berbeza selama berabad-abad. Teh kafein digunakan untuk merawat sakit kepala, batuk, dan juga wabak. Cukup menarik, hanya dalam sejarah terkini kafein yang digunakan untuk mengelakkan tidur dan melegakan keletihan. Kafein kini merupakan salah satu fitokimia yang paling banyak digunakan. Bertentangan dengan kepercayaan popular, kafein tidak ketagihan, tetapi ia boleh membentuk kebiasaan. Tahap biasa penggunaan kafein tidak toksik kepada manusia tetapi sangat toksik kepada anjing, kucing dan kuda.

Manfaat Kesihatan Theobromine

Theobromine mempunyai kesan yang sama seperti kafein tetapi pada tahap yang lebih rendah, menjadikannya alternatif yang sihat bagi mereka yang mempunyai sensitiviti kafein. Seperti kafein, theobromine adalah diuretik dan perangsang. Theobromine membebaskan saluran darah anda, membantu menurunkan tekanan darah. Tidak seperti kafein, theobromine tidak menjejaskan sistem saraf pusat tetapi masih menjadi perangsang.

Theobromine juga boleh melegakan otot bronkia di dalam paru-paru, menjadikannya bermanfaat untuk orang yang menghidap asma dan pesakit dengan penyakit pulmonari obstruktif kronik. Theobromine juga digunakan sebagai ubat batuk. Kajian menunjukkan bahawa theobromine bertindak positif pada saraf vagus, yang berjalan dari paru-paru ke otak. Doktor di Timur Tengah mengesyorkan penggunaan 4 cawan kopi setiap hari. Mereka percaya ini mengehadkan penyakit jantung dan kanser kolorektal, sambil mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan Parkinson.

Terdapat juga tuntutan bahawa penggunaan kopi mengurangkan risiko membangunkan kencing manis jenis 2, kemurungan, dan kanser prostat. Kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan kopi yang tinggi dikaitkan dengan penurunan risiko sirosis hati dan kanser hati. Penyelidik tidak dapat menentukan apa yang ada dalam kopi yang menghasilkan manfaat yang sihat ini. Kita hanya boleh menganggap bahawa kesan positif kopi adalah disebabkan oleh banyak fitokimia yang terdapat dalam setiap cawan.

Fakta mengenai Theobromine

Theobromine terdapat di dalam kacang kakao pokok koko Theobroma. Pokok ini menghasilkan buah kacang biji kakao yang digunakan untuk membuat kacang kakao, coklat, dan cokelat yang dibakar dan dibakar. Walaupun theobromine tidak berbahaya kepada manusia, ia adalah sangat toksik kepada beberapa haiwan domestik termasuk anjing dan kuda. Theobromine mempunyai rasa pahit, dan itulah yang memberikan rasa coklat pahit yang gelap. Walaupun tahap theobromine tertinggi dalam coklat gelap, ia juga terdapat dalam kacang dan kacang kola. Kafein dan theobromine adalah kedua-dua perangsang, tetapi theobromine tidak menjejaskan sistem saraf pusat seperti kafein. Oleh itu, kakao yang dibakar membuat minuman yang menarik bagi mereka yang sensitif terhadap kafein.

Faedah Kesihatan Biji Kakao

Penggunaan theobromine melalui kakao yang dibakar atau coklat gelap telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan tekanan darah, meningkatkan kolesterol, dan meningkatkan kepekaan insulin. Mengambil cacao juga telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan gumpalan darah, sambil melebarkan arteri untuk meningkatkan aliran darah. Cacao memberikan kesan anti-radang yang kuat ke atas badan, membantu mencegah osteoporosis. Ia juga meningkatkan aliran darah ke kawasan utama otak selama dua hingga tiga jam selepas dikonsumsi, menunjukkan bahawa memakan kakao membantu meningkatkan prestasi dalam tugas yang memerlukan minda amaran. Ia juga mencetuskan pengeluaran endorfin di dalam badan, yang mewujudkan rasa kebahagiaan. Hanya satu cawan minuman kakao setiap hari telah ditunjukkan untuk mengurangkan tahap protein C-reaktif, penanda yang kuat risiko penyakit kardiovaskular.

Kesimpulannya

Dalam artikel ini kita menargetkan banyak manfaat kesihatan kafein dan theobromine, yang hanya dua fitokimia daripada ribuan. Terdapat banyak lagi faedah kesihatan pada kopi dan coklat kakao yang belum difikirkan sebelum ini. Seperti yang dibincangkan di atas, pengambilan kafein dan kakao boleh memberi banyak faedah. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa kesederhanaan adalah kunci, dan penyalahgunaan salah satu daripada alkaloid tumbuhan ini boleh memudaratkan.

Shares
|ShareTweet