Fakta Untuk Pertimbangan Sebelum Membeli Kopi Organik

Fakta Untuk Pertimbangan Sebelum Membeli Kopi Organik

Secara teori, kita semua tahu produk organik lebih baik untuk kita. Walau bagaimanapun, kami tidak selalu memilih pilihan organik yang tersedia untuk kami. Kenapa tidak? Nah, tanpa pengetahuan khusus mengapa produk organik benar-benar lebih baik, ia sering sukar untuk mewajarkan harga yang lebih tinggi. Jika anda seorang peminum kopi yang gemar minuman keras, memilih organik boleh menjadi sangat menakutkan – kopi sudahpun mahal, dan pembelian biasa jenama organik boleh meletakkan ketegangan pada dompet anda.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab yang sangat positif untuk memilih kopi organik. Sebelum anda pergi ke kedai untuk membeli saham biasa, pertimbangkan faedah berikut untuk pergi ke organik:

Faedah alam sekitar

Selalunya percaya bahawa kopi tumbuh di cerun cerah di ketinggian yang tinggi. Dan ia berlaku. Tetapi tidak semulajadi. Sekiranya dibiarkan sendirian, semak kopi lebih suka tumbuh di kanopi hutan hujan. Malangnya, ini menjadikannya bertambah besar dan menuai tidak mungkin. Jadi syarikat kopi, ingin memaksimumkan keuntungan, membangunkan pelbagai jenis matahari. Menanam tumbuh-tumbuhan kopi yang penuh kasih sayang ini memerlukan penjelasan hutan hujan, yang menyumbang kepada kemerosotan spesies, hakisan, kemusnahan kimia, dan pelbagai masalah alam sekitar yang berkaitan.

Faedah kesihatan

Kopi adalah hasil yang paling banyak diproses secara kimia di dunia. Tumbuh-tumbuhan kopi di ladang komersial diserang dengan racun perosak dan herbisida. Selain itu, kopi terutamanya ditanam di negara-negara tanpa undang-undang yang mengawal penggunaan bahan kimia ini! Tanah ini juga menyerap bahan kimia ini, memindahkannya ke tumbuhan yang tumbuh, dan dengan itu, kepada kacang-kacangan yang sedang berkembang. Apabila anda secara tidak sengaja mengambil sebatang kopi di kedai runcit, tidak ada cara untuk mengetahui apa jenis toksin yang bersembunyi di dalamnya.

Bahan kimia ini bukan sahaja berbahaya pada mereka sendiri, tetapi mereka cenderung untuk mengeluarkan kopi banyak nutrien semulajadi. Kopi secara semulajadi mengandungi banyak antioksidan yang kuat. Ia juga dilaporkan membantu mengekalkan paras gula darah yang sihat dan melancarkan metabolisma anda. Dalam hal ini, kopi boleh menjadi minuman yang sihat. Tetapi jika terdapat terlalu banyak bahan kimia toksik dan nutrien yang berharga telah dilucutkan, mungkin lebih berbahaya daripada yang baik.

Terdapat satu lagi manfaat kesihatan yang boleh dimanfaatkan untuk kopi organik. Sesetengah orang melaporkan bahawa kopi organik kurang berkemungkinan menyebabkan kegelisahan daripada jenama bukan organik. Ini belum terbukti secara saintifik, tetapi jika anda terdedah kepada kejutan kopi, ini sahaja boleh membuat kosnya menjadi organik.

Faedah rasa

Akhirnya apa yang kita kehilangan dari secawan kopi adalah rasa. Mestinay bukan cawan kopi yang menarik, tetapi kopi organik yang rasa lebih baik. Ini bukan sekadar keutamaan, ada sains sebenar di sebalik kenapa ia mempunyai lebih banyak rasa. Salah satu sebabnya adalah bahawa kacang tidak dilucutkan semua nutrien mereka kerana bahan kimia yang digunakan dalam tumbuh dan pemprosesan. Ini akan memberikan kopi kekayaan yang anda tidak pernah alami jika anda tidak mencuba biji organik.

Satu lagi sebab kopi organik mempunyai lebih banyak rasa adalah bahawa mereka dibenarkan matang sepenuhnya. Bertentangan dengan kepercayaan popular, kacang tidak semua masak pada waktu yang sama. Penanam organik, yang paling sering mengambil tangan kacang mereka, berbuat demikian hanya apabila kacang benar-benar masak, dan akibatnya penuh dengan rasa.

Penanam kopi organik juga bermotivasi untuk mengambil penjagaan terbaik mutlak tumbuhan mereka. Tumbuhan yang disenyawakan dan sihat kurang berkemungkinan menjadi mangsa kepada serangga atau penyakit kulat. Juga, untuk membuat keuntungan yang mencukupi, para petani ingin menggalakkan tumbuhan mereka untuk menghasilkan sebanyak mungkin. Penyiraman yang betul, pemakaian nutrien mikro yang tepat, dan penuaian yang bijaksana adalah cara terbaik bagi petani organik untuk mendapatkan keuntungan yang paling banyak daripada kopi premium mereka. Ia juga cara terbaik untuk mendapatkan kopi yang sangat beraroma.

Oleh itu, tidak kira jika anda ingin melindungi alam sekitar dan kesihatan anda, atau sekiranya anda mahukan secawan kopi secukupnya, mungkin harga yang sesuai untuk memilih pilihan organik daripada jenama biasa anda. Jika anda masih tidak pasti anda mahu mengambil lompatan itu, pergi ke kedai kopi tempatan anda dan lihat jika mereka menawarkan apa-apa kopi organik. Dengan cara itu, anda boleh merasakan perbezaan organik untuk diri anda sendiri.

Shares
|ShareTweet