Baikah Untuk Minum Kopi Tanpa Kafein?

Baikah Untuk Minum Kopi Tanpa Kafein

Dengan Starbucks hampir setiap blok, dan triple-shot mocha kurang lemak tapi tambah kafein sudah menjadi cara biasa untuk meminta minuman petang. Kadang-kadan, kita tidak selalunya ingat apa yang kami minum sebelum Kopi latte pagi tadi. Kadang-kadang beberapa cawan kopi hanya boleh mengbankitkan otak di pagi dan espresso berganda untuk penumpuan lebih baik pada sebelah petang, kopi menjadi adik kembar dengan tenaga. Tetapi adakah ia baik untuk kita?

Gejala-gejala kafein berlebihan termasuk kemurungan, kegelisahan, kegelisahan, gangguan perut, mual dan muntah. Sederhana penggunaan kopi yang berat juga boleh menyebabkan penyakit jantung. Ketagihan kepada minuman kopi manis atau cola manis juga boleh menyebabkan perubahan mood yang melampau atau kencing manis.

Kopi juga boleh menyebabkan peningkatan hormon stres, menurut Stephen Cherniske, pengarang “Kafein Biru” Setiap kali kita minum kopi, kelenjar adrenal menghasilkan adrenalin, perkara yang sama berlaku apabila kita takut atau marah. Selepas tempoh pengambilan kafein berlebihan, kelenjar adrenal tidak lagi menghasilkan adrenalin. Ini membawa kepada keletihan kronik, keletihan berterusan dan kerentanan terhadap penyakit. Dr James D. Lane, yang mengkaji kafein selama 15 tahun, mendapati bahawa hormon tekanan yang dihasilkan oleh secawan kopi tidak meninggalkan badan peserta selama 24 jam selepas penggunaan.
“Jika makanan anda tidak seimbang, anda akan memerlukan satu lagi perangsang, mengikuti cawan kopi anda, untuk mendapatkan kembali adrenalin anda, kata Dr. Craig Fishel, yang berpangkalan di Manhattan. Oleh kerana begitu, kebanyakan orang menjangkau kuih atau sekeping coklat selepas kopi latte kurang lemak.

Kafein adalah bahan yang terdapat secara semula jadi di dalam daun, benih, buah-buahan dan kacang dari lebih daripada 60 tumbuhan yang berbeza, dan ditambah kepada makanan dan ubat-ubatan yang berlebihan. Ia diserap dan diedarkan dengan cepat ke dalam badan; ia terus masuk ke dalam sistem saraf pusat atau otak. Sering digabungkan dengan sejumlah besar gula dalam minuman, kafein boleh menjadi sukar untuk berhenti.

Sakit kepala selama seminggu selepas berhenti minum kopi adalah gejala your biasa dihadapi.

Lapan puluh lima peratus daripada semua rakyat Amerika minum kopi setiap hari, menurut Pusat Perubatan Universiti Duke – mungkin sama ada mereka mahu atau tidak. “Kafein sama dengan nikotin dalam sifatnya yang ketagihan,” kata Feishel.

Tetapi kafein boleh ditendang.

Cara terbaik untuk berhenti kafein ialah menggantikan separuh minuman pagi anda dengan alternatif kafein, secara beransur-ansur menurunkan bahagian kafein.

Kadang-kadang berhenti kopi membawa hasil yang agak tidak dijangka.

Selera akan menjadi lebih sensitif selepas berhenti merokok serupa dengan perhentian minuman kopi yang berkafein tinggi. Lebih pilihan lain di seluruh dunia seperti teh herba dan minuman lazat yang lain, bukan hanya kopi yang menggulung.

Oleh kerana semua orang mempunyai tahap toleransi yang berbeza untuk kafein, kunci adalah mengetahui di mana untuk menarik garis dan bagaimana untuk mendapatkan buzz tenaga New York semasa kekal sihat, secara fizikal dan emosi.

Berikut adalah beberapa idea untuk membantu mengalahkan joran kafein.

Ambil suplemen semula jadi dengan sifat anti-radang untuk mengurangkan risiko penyakit jantung: kunyit, ramuan yang digunakan sebagai rempah dalam banyak masakan India, mempunyai sebatian yang dipanggil curkumin dengan sifat anti-radang yang kuat; akar halia adalah rempah dengan banyak ciri perubatan, termasuk menjadi anti-radang; Asid lemak omega-3, seperti yang terdapat dalam ikan laut dalam, telah terbukti mengurangkan keradangan.

Alternatif daripada minum kopi memang wujud. Cuba pergi ke kedai makanan kesihatan tempatan anda, untuk mencuba pelbagai jenis teh herba. Anda juga boleh mencuba dengan akar chicory dan minuman barli. Seperti biasa, jangan lupa untuk terhidrasi dengan air minuman.

Shares
|ShareTweet