Bagaimana Memilih Kacang Kopi Yang Terbaik

Bagaimana Memilih Kacang Kopi Yang Terbaik

Jika anda tertanya-tanya bagaimana memilih biji kopi terbaik di antara pelbagai produk yang terdapat di pasaran hari ini, maka anda tidak bersendirian!

Terdapat banyak kemungkinan dan kadang-kadang sukar untuk mengetahui cara memilih kacang yang tepat yang akan anda nikmati. Sudah tentu, memilih produk terbaik pada umumnya adalah perkara pilihan mengenai apa yang sebenarnya sesuai dengan bil untuk minum secawan kopi bagi setiap orang. Tetapi ada beberapa perkara yang harus diingat ketika cuba memilih biji kopi yang baik untuk kopi yang beraroma.

Sebagai kekasih kopi, anda mungkin mendapati campuran atau kacang yang betul sesuai dengan citarasa anda. Walau bagaimanapun terdapat ramai di antara kita yang masih belum mengalami pengalaman kopi yang muktamad. Menggilitkan kacang anda sendiri bermakna bahawa biji kopi akan berada dalam keadaan puncak selagi ia disimpan dalam bekas kedap udara. Tidak ada perbandingan antara kopi segera yang anda dapatkan di rak pasar raya dan kopi yang anda dapatkan dari kacang tanah baru.

Cari kedai kopi gourmet yang mengkhususkan diri dalam menjual kopi dan mungkin juga teh, kerana kedai kopi gourmet juga berurusan dengan teh khusus. Kedai-kedai seperti ini mempunyai bau yang paling menarik kopi panggang dan baru dan orang jualan akan membantu anda memilih kacang terbaik. Mereka juga akan memberi anda sampel dalam bentuk demi-tasse kopi supaya anda dapat menemui rasa yang berbeza untuk diri anda sendiri.

Lihat dengan hati-hati pada kacang dan jangan memikirkan membeli apa-apa yang tidak menyeluruh. Sebaik sahaja kopi bersentuhan dengan suasana, ia akan kehilangan kualitinya. Anda perlu membeli biji yang sempurna.

Percayalah rasa bau anda. Biji kopi yang baik mempunyai aroma yang akan memukul hidung anda, dan membanjiri anda dengan aroma mereka. Biji semacam itu dalam keadaan sempurna, dan akan memberikan kopi terbaik dalam cawan atau cawan anda. Biji kopi terbaik akan kelihatan dan bau yang baik dan merayu kepada deria anda.

Jangan beli hanya kopi 100{7b1751762ae9543d0796b6f744c668be1e5d2940769faac15657a0d9e0718795} Arabica, kerana walaupun ia mempunyai reputasi sebagai kopi terbaik di dunia, ia mungkin bukan kopi terbaik untuk anda. Sebagai contoh, jika anda tidak pernah mencuba kacang kopi Jamaica Blue Mountain maka mungkin anda perlu. Kacang kopi atau ceri dari Jawa dapat sama-sama menarik dan kedua jenis kopi ini sama sekali berbeza dengan rasa Arabica yang kebanyakan orang kenal.
Minta penjual memberitahu anda mengenai biji kopi yang berbeza yang mereka tawarkan dan meminta untuk mencuba beberapa. Dengarkan apa yang diperkatakan oleh jurujual kepada anda kerana mereka boleh lirik tentang rasa dan kualiti setiap jenis kacang dan akan dapat menerangkan teknik pemanggang yang berlainan dan membincangkan bagaimana perubahan rasa kopi yang dihasilkan oleh kacang tersebut.

Sekiranya anda lebih suka kopi ringan maka katakan demikian, dan jika pilihan anda adalah untuk memukul kafein yang kuat dengan rasa penuh, beritahu jurujual itu supaya mereka tidak membuang masa memberitahu anda mengenai kopi yang benar-benar tidak sesuai dengan citarasa anda. Walau bagaimanapun, dipandu oleh deria anda, bukannya jualan spiel.

Anda boleh membeli kacang kopi tanah, atau anda boleh mengisar mereka di rumah. Jika anda tidak mempunyai pengisar anda sendiri, anda kehilangan pengalaman kopi terbaik kerana kopi kehilangan keamatannya apabila ia menjadi tanah. Jika anda melabur dalam mesin pengisar dan mesin pembuatan kopi yang baik, ini akan meningkatkan pengalaman kopi anda selepas anda memilih biji kopi terbaik untuk anda.

Beli Kacang Kopi Anda di Kedai Gourmet

Anda mungkin ingin melupakan membeli kacang terbaik di pasar raya tempatan anda. Anda biasanya tidak akan menemui kacang segar dan jika mereka adalah pra-tanah untuk anda, mereka sudah mula kehilangan rasa yang dilepaskan di dalam minyak. Malah kacang utuh yang terdapat di tong terbuka sudah mula kehilangan potensi mereka dan anda akan mendapati bahawa produk kedai gourmet pada umumnya lebih segar kerana mereka menyimpan produk dalam bekas ketat. Anda juga boleh meminta mereka untuk mengisar kacang-kacangan di tempat untuk mengekalkan kesegaran serta-merta sebanyak mungkin sebelum anda membuat cawan seterusnya Jo jika anda tidak mahu mengisar sendiri.

Beli Kacang Panggang Segar

Jika anda tidak pasti bahawa kacang yang anda pilih segar panggang, tanya seseorang di kedai itu. Kedai-kedai gourmet terbaik memanggang biji segar sering dan harus dapat memberi jaminan bahawa apa yang telah anda pilih segar.

Beli Utuh, Kacang Penuh

Sebelum memilih produk pilihan anda, pastikan untuk mengetahui sama ada biji itu adalah keseluruhan dan tidak berpecah atau terputus. Biji utuh akan mengekalkan minyak berperisa yang menyediakan perisa gourmet khas tetapi jika mereka berada dalam kepingan sebelum digiling, anda sudah kehilangan beberapa rasa penting.

Adakah Ujian Bau itu
Ini mungkin terdengar terlalu mudah, tetapi terus terang, jika biji kopi berbau baik dan kelihatan bagus, mereka biasanya rasa enak! Biji-bijian yang anda pilih sepatutnya penuh, licin dan bulat serta bau yang berperisa dan kuat. Jika bau yang anda mengesan agak biasa dan produk kelihatan kurang menarik, maka ia mungkin tidak akan membuat kopi yang hebat. Biarkan hidung anda menjadi panduan anda!
Kekasih kopi yang peduli dengan apa yang mereka minum akan mendapat manfaat daripada mengambil sedikit masa tambahan untuk melakukan kerja rumah tentang kacang yang betul untuk dibawa pulang. Sudah tentu tahu bagaimana memilih biji kopi terbaik untuk menikmati secawan kopi gourmet setiap hari.

Shares
|ShareTweet