15 Pelbagai Kegunaan Kopi Tanah

15 Pelbagai Kegunaan Kopi Tanah

Perkara yang paling tidak munasabah seperti guna semula barang yang tidak bernilai contohnya kaca, kayu, pulpa kayu, kertas, dan tayar getah. Saya rasa ia benar-benar satu kes sampah seorang lelaki adalah harta orang lain. Kerana ternyata harta ini, kopi juga boleh digunakan lebih daripada satu kegunaan, sebenarnya, saya boleh menyenaraikan 15 penggunaannya sekarang.

1. Kawalan serangga

Sekarang terdapat laman web dalam talian bahawa menyemburkan tanah kopi boleh digunakan pada tumbuh-tumbuhan dan kulit anda dan ia akan menghalau nyamuk, terutama yang membawa Zika Virus. Sebenarnya tidak terdapat sastera saintifik untuk menunjukkan ini, walaupun ada bukti-bukti yang membuktikan bahawa penyemburan kopi dan alasan kopi yang digunakan di tapak pembiakan nyamuk menghalang embriogenesis larva nyamuk, dan dengan demikian mengurangkan bilangan larva nyamuk yang berjaya matang dewasa.

2. Baja

Bagi tumbuh-tumbuhan yang seperti tanah berasid, seperti hydrangeas, rhododendron, camellia, mawar, blueberries, pokok magnolia, dan sebagainya. Tanah kopi yang digunakan boleh menjadi sumber baja yang sangat baik. Sesetengah bunga juga akan mengubah warna bergantung pada tahap pH di sekeliling tanah, jadi letakkan warna biru di mekar hidrangea anda dengan alasan kopi yang digunakan!

3. Lobak dan pertumbuhan lobak

Lobak Merah dan lobak-lobak sejenis bekerja hebat dengan alasan kopi jika digunakan. Menghembus yang terakhir ke bekas sebelum menanam akan membantu anak benih kecil berkembang dengan lebih cepat dan memberikan rangsangan tambahan apabila mereka hanya bercambah, anda pasti akan mendapat hasil yang lebih besar sebagai hasilnya. Contoh harfiah untuk menuai apa yang anda menanam!

4. Menanam cendawan anda sendiri

Adakah anda suka makan cendawan? Mereka boleh menjadi makanan istimewa. Sesetengah jenis cendawan dibenarkan untuk ditanam dalam bekas yang dipenuhi dengan alasan kopi yang digunakan. Sebagai contoh, cendawan tiram mutiara. Tumbuhkan sendiri pada hari ini dan menjadi petani spora!

5. Bersihkan perapian anda

Bersihkan perapian anda. Menambah beberapa alasan kopi yang lembap ke tempat perapian anda akan membolehkan anda menyapu semua abu tanpa membuat awan debu.

6. Membersihkan peti sejuk anda

Adakah bau peti sejuk anda seperti pembuangan sampah? Gunakannya untuk memastikan ia berbau segar dan murni. Bekerja lebih baik daripada baking soda.

7. Mandian anti-kutu peliharaan

Tambah beberapa alasan kopi untuk anjing anda atau syampu kucing untuk menyampaikan mandi loak penolak kutu.

8. Pelucutan minyak rambut

Menambahkan beberapa ke dalam syampu atau perapi anda boleh menghancurkan minyak dan pembentukan lain dari rambut anda.

9. Kurangkan Lingaran Gelap Mata

Ia boleh membantu anda dengan cara lain pada waktu pagi juga. Dalam kes ini, mereka boleh digunakan untuk mengurangkan lingkaran gelap di bawah mata anda.

10. Menjelaskan salji di jalan

Ditangkap dalam ribut salji? Kurangkan peluang untuk mendapatkan salji dengan menggunakan alasan kopi sebagai garam menyebarkan di jalan dan kaki lima. Tanah kopi yang digunakan membuat kerikil yang besar dan kandungan berasid membantu membakar ais dengan lebih cepat.

11. Buat pembersih pembuangan sampah

Adakah anda tahu kopi boleh membuat pembersih perlupusan pembuangan sampah? Anda boleh menggunakan hanya alasan kopi, garam epsom, baking soda, sedikit cuka, dan mungkin sedikit vanila.

12. Jelaskan Longkang Sumbat

Ia juga boleh digunakan untuk menyingkirkan longkang anda. Apa yang diperlukan adalah air mendidih, sabun hidangan kecil, dan kawasan kopi yang digunakan. Hanya 3 titik sabun hidangan, periuk air mendidih, dan alasan akan membersihkan longkang minyak dan terompah.

13. Menghapuskan bau

Ia boleh digunakan untuk menghilangkan bau selepas memotong benda berbau busuk. Gosokkannya ke tangan anda dan basuh selepas itu. Alasannya akan meneutralkan bau.

14. Pembersihan Kuali

Adakah anda mempunyai kotoran di atas kuali anda? Jika ya, sesetengah alasan kopi yang ditaburi pada kain akan menghapuskannya dengan mudah, jangan gunakannya pada hidangan seramik dan jenis lain yang mudah noda.

15. Penciptaan Penyegar Udara

Adakah anda pernah mahu penyegar udara yang berbau seperti biji kopi? Hanya gandakan sepasang stoking wanita dengan tanah kopi yang digunakan di dalamnya dan mengikat pada hujungnya. Begitulah senang untuk mendapat penyegar udara kopi dengan sedikit inovasi.

Shares
|ShareTweet